De verschillende hypotheekvormen

Een hypotheek kan op verschillende manieren afgesloten worden. Wij laten je graag kennismaken met de verschillende hypotheekvormen, zodat jij kunt kiezen voor de hypotheekvorm die het beste bij jouw situatie past. De meest voorkomende hypotheekvormen betreffen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

De annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheek die je gedurende de looptijd compleet aflost. Het maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je bij een annuïteitenhypotheek vooral rente en los je weinig af. En na verloop van tijd ga je steeds meer aflossen en betaal je weer minder rente.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?
Een stijging in de netto maandlasten

Aan de bank betaal je een bruto maandbedrag voor je annuïteitenhypotheek. Heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Dan krijg je geld terug van de Belastingdienst. Het bruto maandbedrag, minus de teruggave, vormen je netto maandlasten.

Bij een annuïteitenhypotheek zijn je netto maandlasten het laagst aan het begin van de looptijd. Dan betaal je vooral rente over het geleende bedrag en heb je veel hypotheekrenteaftrek. Los je meer af? Dan daalt je schuld en betaal je minder aan rente. Je hebt dan minder hypotheekrenteaftrek met als gevolg hogere netto maandlasten.

De lineaire hypotheek

Ook een lineaire hypotheek los je tijdens de looptijd in zijn geheel af, waarbij je maandlasten bestaan uit rente en aflossing. Gedurende de looptijd van de hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag (lineair) af, waardoor je steeds minder aan rente betaalt. Dit betekent dat je maandlasten gedurende de looptijd steeds lager worden. 

Hoe werkt een lineaire hypotheek?
Bruto maandbedrag en netto maandlasten

Je betaalt een bruto maandbedrag aan je hypotheekverstrekker. Wanneer je recht hebt op hypotheekrenteaftrek krijg je geld terug van de Belastingdienst. Het bruto maandbedrag, minus deze teruggave, vormen je netto maandlasten.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over bovenstaande hypotheekvormen en ben je benieuwd wat de beste hypotheekvorm in jouw situatie is? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.