Bereken je maximale
hypotheek

De maximale hypotheek is een indicatie van wat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen. Houd er rekening mee dat je bij het kopen van een woning altijd eigen geld moet inbrengen. Het is mogelijk om extra te lenen voor het verduurzamen van je woning. De hypotheekadviseurs van Regio Advies Groep Dussen vertellen je er graag meer over.

Met welke zaken moet ik rekening houden?

Inkomen
Het inkomen is één van de belangrijkste factoren waarmee rekening gehouden wordt bij het berekenen van je maximale hypotheek. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen.
Uitkering
Krijg je een tijdelijke uitkering zoals WW of WIA? Dan is het moeilijker of zelfs helemaal niet mogelijk om een hypotheek te krijgen. Heb je een vaste uitkering (WAO of IVA)? Dan is dit iets eenvoudiger.
Dienstverband
Ben je in loondienst en heb je een tijdelijk dienstverband? Dan is een intentieverklaring / werkgeversverklaring een vereiste. Hiermee geeft een werkgever aan dat hij voornemens is om je vast in dienst te nemen.


Ben je zzp’er? Dan kijkt de hypotheekverstrekker ook naar de financiële toekomstverwachtingen.

Financiële verplichtingen
Natuurlijk is niet alleen je inkomen van belang bij het afsluiten van een hypotheek. Want heb je maandelijks veel financiële verplichtingen, zoals een lening, alimentatie of andere schulden uit het verleden? Dan blijft er van je inkomen maar weinig over.
Toetsinkomen
Met het toetsinkomen berekent de hypotheekverstrekker hoeveel je maximaal kunt lenen. Hierbij wordt gekeken naar je inkomen én naar de financiële verplichtingen. Op basis hiervan wordt het toetsinkomen bepaald. Heb je veel financiële verplichtingen? Dan wordt het maximaal te lenen bedrag lager.
Waarde van de woning
Bij het berekenen van de maximale hypotheek is de waarde van het huis ook van belang. Sommige hypotheekverstrekkers bieden ja namelijk een hogere hypotheek als je deze gaat gebruiken voor energiebesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen of vloerisolatie.
Loan to value
Dit is de verhouding tussen de marktwaarde van jouw droomhuis en de hoogte van de hypotheek. Dit percentage bepaalt in welke risicoklasse de hypotheek valt en bepaald daarmee ook het rentepercentage. De marktwaarde wordt bepaald met behulp van een taxatie. Zo weten hypotheekverstrekkers of het huis waard is wat jij ervoor wilt betalen.
Toetsrente
Is de hypotheekrente hoog? Dan kun je doorgaans minder lenen dan bij een lager rentepercentage. De rente waarmee gerekend wordt bij het berekenen van je maximale hypotheek heet de toetsrente. Deze rente is anders dan de hypotheekrente die je betaalt en is afhankelijk van de rentevaste periode die je kiest.