Het kopen van je eerste huis is een spannend moment. Een grote beslissing waarbij het belangrijk is om te kiezen voor een hypotheek die past bij jou en je situatie. Als je start op de woningmarkt kun je naast een hypotheek ook nog een starterslening afsluiten, indien je niet helemaal uitkomt met de hypothecaire lening. Een starterslening sluit je af bij de gemeente en is speciaal bedoeld voor starters die nu nog niet genoeg verdienen voor hun droomhuis, maar over een tijdje wel.

Hypotheek voor starters

Een startershypotheek is een hypotheek voor iedereen die nieuw is op de woningmarkt en nog geen hypotheek heeft (gehad). Als starter kun je bij ons kiezen uit twee hypotheekvormen: de Annuïteiten hypotheek en de Lineaire hypotheek. Bij beide hypotheken betaal je iedere maand een deel van de lening terug. Ook betaal je maandelijks rente. Bij een Annuïteiten hypotheek wordt alleen elke maand hetzelfde bedrag afgeschreven, bij de Lineaire hypotheek worden je maandlasten elke maand kleiner. In beide gevallen kun je hypotheekrenteaftrek krijgen. Dit betekent dat u de hypotheekrente kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit kan voor maximaal 30 jaar.

Lening voor starters

Heb je jouw droomhuis gevonden maar blijkt dat je inkomen te laag is voor de hypotheek? Misschien is de starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten dan iets voor jou. De starterslening is bedoeld om het gat te dichten tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en de totale prijs van het huis dat je op het oogt heeft. Het is dus een aanvullende lening, die je afsluit naast de startershypotheek. Met deze lening komt je eigen huis mogelijk toch een stuk dichterbij.

Hoe werkt de starterslening van de gemeente?

De starterslening is een tweede hypotheek die je naast je eerste hypotheek bij Regio Advies Groep Dussen afsluit. Zo kun je toch het totale bedrag lenen, dat je nodig hebt voor de aankoop van je eerste huis. Het idee achter de lening is dat je inkomen nu nog niet genoeg is voor de maandlasten die bij de hypotheek horen, maar later wel. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over de starterslening van de hypotheek.